KISAH MIMI DAN TIKUS MAKMALNYA

7:18:00 PM

uikss??

aku ada sorang member ni. namanya mimi. mimi baru je dapat offer untuk sambung master kat uitm puncak alam ni. so, untuk sementara waktu ni, dia stay kat rumah aku dulu. 

mimi ada cakap kat aku yang hari tu dia ada tukar bedding tikus. alah, standard lah. spesis tikus-tikus makmal gitu. aku pun apa lagi, pantang dengar cerita pasal makhluk berbulu dan cute ni, terus soal siasat mimi pasal tikus tu. then, mimi ada bukak cerita pasal tikus makmal dia tu yang macam menghidap satu penyakit pelik.




" saya pelik lah kero. tikus tu macam ada tempat yang tak berbulu dekat badan dia. "

aku pun pelik. hah? tak berbulu? macam mana tu? 

" ntah la. nampak macam bekas bulu dia gugur dekat tempat tu. yela, bayangkan satu badan dia ada bulu, tiba-tiba kat certain tempat bertompok tak berbulu. "

eh eh! macam pernah ku dengar cerita ni. tapi di mana ya? oh, ingat dah! ni sama macam apa yang terjadi dekat 2 ekor kucing aku. aku tahu apa punca penyakit misteri tikus tu!

" mi, aku rasa tikus tu kena kurap lah. kucing aku pun macam tu jugak lah. dia garu tempat yang kena kurap tu. that's why lah bulu kat situ takde. togel gitu. "

fuh, tanpa segan silunya aku memberikan buah fikiran aku. tanpa menyedari status aku yang hanyalah student tourism sementara mimi degree holder in biology.

" ish. taklah. diorang kata maybe kena jangkitan fungus tu. "


* facepalm *


" mimi, jangkitan fungus tu samalah dengan kurap. tu nama scientific dia. aduyai. dah lah, esok kau boleh bawak minyak gamat sapu kat tikus tu. "

mimi tersengih je bila aku cakap macam tu. lepas tu, sambung balik cerita pasal tikus tadi. mimi kata kalau dia perlukan lebih tikus dalam eksperimen dia nanti, dia kena biakkan tikus tu sendiri. aku dengan semangat ingin tahunya, tanyalah mimi. macam mana nak bezakan tikus betina dengan jantan.



" tikus betina ada mammary gland. tikus jantan takde. "

mammary gland?

" alah, tempat yang keluar susu tuu. "


* double facepalm *


" mimi, tak boleh ke kau sebut puting? "



hehehe. kadang-kadang susah kan nak terangkan scientific terms ni orang yang tak ambil sains macam aku ni. tapi, sometimes, kita paham apa yang diorang cakap, tapi dek kerana nak menyakat, saje buat-buat tak paham dengan terms tu semua. alah, macam aku. ekeke


p/s : one fact yang aku nak share dari mimi. tahu tak khinzir melahirkan anak mengikut bulan. maksudnya, kalau dia beranak bulan satu, maka jumlah anaknya satu. kalau bulan dua, dua lah anak tersebut. dan begitulah seterusnya. so, kalau nak kawal pembiakkan binatang tu senang je, make sure dia beranak bulan satu. hehehe. kalau fact ni tak betul jangan cari aku taw. cari mimi. ahaks!



[ked's sketching]

You Might Also Like

10 Comments

  1. haha..mimi dan tikus~~~dlu time tesis, tikus mati kena suntik~~~ni tikus sakit plak???keh3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..
      seriyes tikus dia mati kena inject?
      oooo..
      takde pulak die story kat aku..
      takpe2..
      balik nanti aku interrogate die..

      Delete
    2. haha..die r cte kt aku last sem~~~pening gak dgr term bio dr die..skang ko plak kna dgr~~haha

      Delete
    3. hahaha..
      gitu ke?
      aku suh die amik gambar tikus tu..
      die tak nak..
      kesian mimi.. dah la geli ngan binatang camtu..
      kena biakkan diorang lak tu..
      trauma abis die nanti..

      Delete
    4. ala geli2 pun, abes gak degree die~~~haha..ble korg nk trun s.alam ni???

      Delete
    5. hahaha.. soalan cepu cemas!
      tak taw lagi..
      nanti lah aku pakat ngan mimi..
      bile rumah kau free?
      maksud aku takde orang..
      hahaha

      Delete
  2. geliiii tengok gambar tikus tu :(
    part last skali siyez lawak.hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..
      kiut la weh..
      asal la kau geli..
      ekeke

      Delete
  3. kiut apenye merah-merah tak berbulu camtu?aku dah penah tgk real kot,terbayang sampai sekarang..eeuuuwwww :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiut laaa..
      kawaii gittew..
      kau pernah tengok katne sampai trauma sangat tu?

      Delete

Feel free to drop your comments here! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SKETCH'S PATH

Daisypath Anniversary tickers