3D2N @PULAU PANGKOR PART 2

3:24:00 PM




uikss??

Dah khatam bace cite part 1 tu? Skang ni, kite masuk part 2 pulak ea. Sampai mane aku cite aritu? Oh, sesampainye kitorang kat jeti lumut ea.

Okey. Namun begitu, sesampainye kitorang kat jeti lumut, kitorang tengok ade dua tiga orang makcik pakcik ni yang sibuk promote package ke pangkor ikut resort. Dan, kat situlah baru kitorang tahu yang resort kitorang duduk ni ke dalam sket tempatnye. Oh man! Takde lak taw yang kat jeti tu ade orang jual package. Kirenye, sesuai la untuk manusia-manusia yang wat planning last minit cam kitorang ni kan? Kalau tahu, kitorang amik package kat situ je. Tapi, nak wat camne. Dah booked kan?

Kitorang pun beli lah tiket ke pangkor. 10 hengget return. Suppostly, ade timing-timing die feri tu nak gerak. Macam sejam sekali je kan. Tu based on research aku la. Tapi, makcik kat tempat feri tu kate, feri skang ni asal dah penuh je, die jalan. So, kalau korang pegi sane, tak yah risau sangat lah pasal timing feri ni.



Dalam feri tu, masing-masing jakun. Yelah. Ade air cond kot! Syoknye! Pas penat jalan-jalan, badan pon dah berpeluh-peluh, memang terbaiklah kan dapat dok lam air cond. Aku penah naik feri kat penang je. Mane ade air cond beb! Sebab dah letih sangat, naik-naik, terus lena masing-masing.

Sampai je kat jeti pangkor, kitorang naik van-van pangkor yang kaler pink tu ke seagull resort kat teluk nipah. Memang betol la kate pakcik tu. Tempat kitorang ni memang kedalam sket. Dan mase tu, barulah aku realize yang besar jugak pangkor ni rupenye. Ingatkan kecik je. Yelah, ade pekan, kampung-kampung segale. Yelah. Ni la first time aku gi pulau. Sebelum ni aku gi pulau pinang je. Tu pun tak berape nak feel pulau. Hehehe.

Sampai je kat resort kitorang tu, ade la dalam kul 5 lebih. Pas check in, ape lagi, masing-masing pon tido la. Bilik die memang aku puas hati la. Padanlah dengan harge yang kitorang bayar tu.


Lepas mandi-mandi, solat-solat sume, perut masing-masing pun dah berbunyi, ape lagi, kitorang pon cekidaud la ape yang best kat area situ. First skali, mestilah cari tempat makan. Kat situ, area pantai teluk nipah tu, memang tak susah nak cari tempat makan. Bersepah restaurants untuk korang pilih. Tapi, setelah mendapat pandangan dari adik member, ban, yang praktikal kat situ, die suggest kitorang makan kat gerai-gerai tepi pantai tu je. Sebab katenye, kat situ murah. Kalau masuk restaurant, memang kene cekik la kan. Tu untuk budget travelers cam kitorang laa. Kalau korang nak rase makan seafood sedap-sedap, boleh jugak nak try. Tak salah. Dalam pade makan kat gerai tepi jalan tu, haaa, jangan tak tahu. Tertanjat boboyot la bile dalam nasik goreng kampung ade udang sotong segale. Pergh! Memang heaven la untuk aku yang suke seafood nih. :3



Pas makan-makan sume, kitorang pon jalan-jalan la kat tepi-tepi pantai tu. Meriah jugak kat sini malam-malam. Ade yang tengah memancing, mencandat, karaoke pon ade. Pastu, aku ternampak satu bende yang amazing sangat kat pantai die malam tu. Yalah, selama 3 tahun aku dok dungun, tak pernah lagi jalan-jalan tengah malam jumpe bende tu. Nak taw bende ape? Korang penah tak jalan-jalan kat pantai, lepas tu Nampak cahaye kaler biru kat pasir-pasir tu? Aku memule ingatkan ketam. Tapi bile aku tengok betul-betul, tak gaye ketam pun. Tapi siyes memang cantik sangat bende tu. Bile pantai menghempas pasir kan, bende biru tu pun naik sekali. Subhanallah! Cantiknye!

Dah puas jalan-jalan, kitorang pun balik semula ke resort kitorang untuk tido and preparation mental dan physical untuk aktiviti sebenar hari esoknye tu. Nak taw ape aktiviti kitorang pada hari kedua pangkor? Tunggu part 3 punye cite lak selepas ni. Hehehe.  :P




[ked’s sketching]

You Might Also Like

2 Comments

  1. pernah sekali je pergi Pangkor, tahun 2004-2005 macam tu...sunyi je kan...macam boring pun ada hehe...apa yang menarik Pangkor skang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. agak sunyi laa.. kat certain tempat je ramai orang.,
      dan yang meramaikan tu pon orang kampung tu gak..
      takde pape pon yang menarik cik faye..
      cume, kalau bagi sesape yang minat water activity tuh, sini memang heaven lah..

      Delete

Feel free to drop your comments here! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SKETCH'S PATH

Daisypath Anniversary tickers