FAILED TO BE 1MALAYSIA CITIZEN

3:10:00 PM


uikss??

Suasana di dalam bilik 13 terasa begitu mendebarkan kerana pada bila-bila masa sahaja, pelajar kelas HM2213C itu akan menduduki ujian bagi subjek BEL 482. Bagi keperluan subjek ini, para pelajar dikehendaki untuk menulis minit mesyuarat berdasarkan soalan yang diberi dan masing-masing berebut-rebut untuk menanyakan soalan terakhir kepada pensyarah bagi memastikan format penulisan yang mereka buat selama ini betul. Sudah menjadi lumrah kehidupan seseorang pelajar, pertanyaan di saat-saat akhir selalunya membuahkan kejayaan. Akan tetapi pada hari ini, soalan itulah yang menguji kami sebagai rakyat Malaysia.


" Madam, how we want to differentiate whether Dani is Miss or Mister? "
" I don't care if you want to put Miss or Mister because it seems to suit both. But, if you're fail in address the name of Gurdeep Kaur, I don't have any idea to say."
" Err, why Madam? We should address him as a Mister right? "
" What? Mister? Gosh! All of you fail to be 1Malaysia citizen. Did you never know that for Punjabs, Singh is for their male and Kaur is for the female. It same goes to your Bin and Binti lor."


Adakah anda gagal menjadi warganegara 1Malaysia seperti kami juga?




p/s : since sekolah rendah sampai la masuk U, aku tak pernah dapat peluang untuk bergaul rapat dengan kaum lain. mase masuk PLKN jelah baru aku dapat bertegur sapa ngan diorang. aku ingat lagi, dulu aku pernah tanye member cina aku, camne nak bezakan name diorang, means for male and female. diorang ade cakap, tapi aku dah lupe. hahaha

[ked's sketching]

You Might Also Like

2 Comments

  1. wah! sy pun taktau. *ngeh. ngeh* ilmu baru ni.

    ReplyDelete

Feel free to drop your comments here! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SKETCH'S PATH

Daisypath Anniversary tickers