KEMANISAN MENGGEMBIRAKAN IBU BAPA

6:10:00 PM


uikss??

pagi tadi, ayah beli kuih koci dekat pekan sari. then, balik tu, dia makan la sekali dengan ibu. suddenly, ayah suap kat aku kuih koci tu. aku tak minat sangat sebenarnya kuih tu, tapi dah ayah sua depan mulut. takkan nak tolak pulak kan? huhu

lepas suap tu, ayah pun kata, 

" kena layan kak long elok-elok ni, susah payah buat assignment ibu. "

then, ibu pun tambah.

" kalau kak long ikhlas tolong ibu, insya Allah, akan ada rezeki kak long lepas ni. ibu doakan kak long semoga dimurahkan rezeki. "

wuuu. nak nanges rase. still wondering apakah rezeki tu. hehhe. actually, aku tak harapkan apa-apa pun dari ibu. cukuplah ibu happy tengok hasil kerja aku. tu pun dah buat aku  rasa bahagia. 

terasa kemanisan hidup tu bila kita berjaya menggembirakan ibu bapa kita kan? aku tak boleh imagine kalau ada yang sanggup buang parents diorang demi ego sendiri. sejauh mana pun kita pergi, setinggi mana pun kejayaan yang kita kecapi, jangan kita lupa, tanpa mereka, siapalah kita. 

ada satu ayat yang aku jumpa, 


tak taw kenapa, tiap kali aku baca ayat ni, terus rasa sebak semacam. Masya Allah. begitu bermaknanya doa seorang ibu.

maka, gembirakanlah hati ibu bapa kita, sementara mereka masih wujud untuk tersenyum bahagia dengan apa yang kita telah berikan kepada mereka. walaupun sekadar sepotong ucapan seperti saya sayang ibu, saya sayang ayah!

p/s : semoga doa ibu dimakbulkan Allah. aminn. :)


[ked's sketching]

You Might Also Like

3 Comments

  1. ayat tu sedih gile...boleh sentap bila baca....=D

    ReplyDelete
  2. Waahhh.. Anak yang baik ni cik Afiqah.. semoga kita dapat berbakti kepada orang tua kita yang telah banyak bersusah payah untuk kita..

    ReplyDelete
  3. mmg akan hilang...terasa kehilangannya...so,klu ada mak ayah lg ni mmg tolonglah apa sahaja.kdg2x mak ayah tak luahkan doa mereka bt kita..tp bile kite sngkan mereka,pasti dlm hati mereka sentiasa doakan utk kita :))

    ReplyDelete

Feel free to drop your comments here! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SKETCH'S PATH

Daisypath Anniversary tickers