HUGS AND KISSES.. WHO SHOULD BE BLAME?

5:05:00 PM


uikss??

pernah tak korang jumpa foreigners, they asked you something and then, they hugged and kissed you as a token of gratitude. if both of you are in the same gender, takde la aku nak kisah kan. but, if it include the opposite gender? masya Allah.. tak boleh aku nak bayangkan laaa..

sorang dua my girlfriends pernah kena camtu. well, we are in tourism industry. meeting with foreigners is common for us. so, time practical even lepas grad diploma, ramai yang choose untuk involve in industry and dealing with foreigners. then, timbul lah issue kena peluk ngan foreigners lah, itu lah, ini lah. bila jadi camni, siapa yang patut dipersalahkan? foreigners yang tak paham culture melayu ataupun mereka ni sendiri?


for me, sebelum kita marah-marah kat foreigners sebab peluk-peluk kita, kita kena tengok diri kita dulu. yup. malaysia ni memang negara Islam. tapi, kita sendiri terdiri daripada pelbagai kaum dan bangsa. for their typical thinking, perempuan Muslim mesti pakai tudung and lelaki pula ada mohd kat pangkal nama. tu yang diorang pakai untuk membezakan kita dengan non Muslim.

then, salah diorang kah bila diorang peluk seorang wanita Islam yang tidak menutup aurat dan berwajah pan asia? ops, salah diorang jugak. sebab obviously, itu bukannya budaya kita di malaysia. but then, itu jugak salah wanita tadi kerana dari segi pemakaiannya, tidak menunjukkan bahawa dia seorang wanita Islam.

proud to be a Muslim. memang orang ada kata, don't judge a book by its cover. tapi, for me, the cover itself will describe how nice the book will look be. jika cantik covernya, maka, cantiklah isi kandungan buku itu. if you are Muslim, dress lika a Muslim. barulah tak timbul salah faham sesama mereka. dan, barulah mereka dapat melihat perbezaan di antara Muslim dengan non Muslim serta menghayati keindahan Islam dan bukannya keburukkannya. 

to avoid semua itu untuk terus berlaku, ubahlah penampilan tu sedikit demi sedikit. even, kalau kita hormat dengan diri sendiri, orang pon akan hormat dengan kita. menutup aurat kita, sama lah seperti membina kehormatan diri kita. jika makin banyak yang kita buka, makin rendahlah kehormatan diri kita. 


berpakaian kerana Allah, berkerja kerana Allah, hidup kerana Allah, semuanya kerana Allah. insya Allah, kita akan mendapat ketenangan dan kemudahan daripadaNya. :)



[ked's sketching]

You Might Also Like

2 Comments

Feel free to drop your comments here! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SKETCH'S PATH

Daisypath Anniversary tickers