MARI MENGENALI BAHASA KIASAN = MAKAN DALAM

2:00:00 PM

uikss??


ape tu bahasa kiasan? bahasa kiasan ni ialah bahasa sastera yang digunakan bagi menyembunyikan maksud sebenar ayat tersebut. perasan atau tidak, dalam kehidopan kite sehari harian, seringkali kite disogokkan dengan bahasa kiasan macam ni. yelah. mane la nak taw, masing-masing jenis tak alert bile bercakap dengan orang. hahahahaha


dalam bahasa modennye, bahasa kiasan ni boleh la jugak di sama ertikan dengan, makan dalam. haaa, kalau term ni kompem korang taw kan? sure la korang pon penah kene kalau setakat makan dalam ni kan? muahahahaaha


nak bagi clear lagi, meh aku bagi contoh-contoh bahasa kiasan @ makan dalam nih.


SITUASI 1
- korang pinjam laptop kawan korang. bukan nak watpe pon. nak online fesbuk je. agak-agak dah lame sangat tu, kawan korang pon mintak balik ngan alasan nak wat assingment. padahal mase tu cuti sem! haaa, tu maksudnye, udoh-udoh le tu. die da bengang da korang pakai lame sangat. dan kalau korang still cakap kejap, tapi sampai setengah jam kemudian baru nak pulangkan, memang korang tak paham bahase.




SITUASI 2
- korang pinjam duit kawan korang. pastu wat-wat lupe. yang kawan korang ni bengkek giler la. die yang jarang borak-borak ngan korang ni tibe-tibe je cite pasal si minah yang pinjam duit die tak pulang-pulang sampai kesudoh. korang pon dengor jela sambil tumpang simpati. ekceli, die bagi hints la tu cite pasal hutang piutang ni kat korang. dengan harapan yang korang akan cakap macam ni, "eh, terlupe lak aku. aku pon ade hutang ko dulu kan? tak bayar lagi. berape ek? jap aku bayar." haaa, tu la niat die sebenanye. tapi kalau korang jenis takde kesedaran diri jugak, tak taw la aku.




SITUASI 3
- korang dok menyewa ngan kawan korang. dah la dok menumpang, sewe ape pon tak bayar. mencekik paling banyak dari orang laen. sape boleh tahan bhai. semenjak due menjak ni, housemate korang sebok bercerite pasal jiran selang due baris dari rumah korang yang kononnye macam biawak hidop. tak bayar sewe rumah la, mencekik tak hengat dunie laa. tibe-tibe je cite tu muncul. padahal sebelom ni tak penah kenal pon sape yang dok kat situ. haaa, tu maksudnye diorang bagi signal la tu. "oooiii, tak sedar-sedar diri lagi ke ko tu tak bayar sewe dah 3 bulan daa. grrrr!!!". hah, kalau korang join ngumpat skali jiran selang 2 baris tu, memang korang jenis tak paham bahase!






hah, cukup la tu 3 contoh je kot. nak lebih-lebih lagi, korang wat la entry sendiri! hahahaha


digital word sketching by ked

You Might Also Like

1 Comments

  1. kite dtg dr segmen ninie..
    kite ngn awk satu kumpulan..

    =)

    ade krtik2 kat entry ni..
    http://lemonribena.blogspot.com/2011/07/segmen-kami-sayang-teman-blogger_3578.html

    ReplyDelete

Feel free to drop your comments here! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SKETCH'S PATH

Daisypath Anniversary tickers