KEIKHLASAN DALAM KEHIDUPAN

9:54:00 AM

uikss??

ikhlas? berape ramai orang yang ikhlas dalam melakukan sesuatu kerja mereka? ace kasitaw kome sket. hehehe. sebenarnya, boleh bilang je berape kerat je yang ikhlas. yang lain? ntah la. sebab, kalau tak ikhlas, takde la jadi macam ni....




tadaaaa!! kuey teow goreng klorox! sedap tak? huhuhu. FYI, gambar ni aku tak google keyh. ni real pic in the real life. tak perlulah aku kasi detail sape yang kena, kat mane sume kan. sebab tu sume tak penting pon.

yang kite nak cakap kat sini, pasal keikhlasan. yup! aku memang taw, korang meniage. pulak tu untuk orientasi punye. tapi, korang dapat tender kan? duit pon masyuk kan? korang pikir macam ni la, cube la kalau anak-nak korang ke, adik beradik korang ke, terpakse makan macam ni untuk alas perot yang tengah lapar menggiler nih, korang tak rase sedih ke? sedih kan. duduk kat perantauan tapi orang layan macam ni. sobsobsob

tak salah kan, kalau korang ikhlaskan hati tu untuk masak sedap sket. letak la kicap sket ke, lauk-lauk sket. alah, bukannye mintak banyak pon. sket je. aku tak mintak ko kerat 8 ayam tuh kan?

*sigh*. ni la trend masyarakat kite zaman skang. nak bagi makan orang pon tak ikhlas. bukan ke kalau kite ikhlas, Allah akan melipatgandekan lagi rezeki kite? betol tak? macam ape yang ibu tira cite kat aku. die kate diorang makan besar kat ade satu kedai kat area-area pantai remis tu. jangan tanye aku kedai tu name ape sebab aku pon tak taw. diorang order bagai nak rak, jus tembikai laici 2 jag, udang sepinggan besar, kerang, sotong, ikan besar, sup ayam la, banyak lagi la. makan lak untuk 10 orang gayenye. tapi bile bayar kene 150 je. murah giler la tu! ibu tira ni pon pelik la kenape murah sangat. tapi, ramai giler orang datang kedai tu. bukan sket-sket yang datang. skali datang sumenye ala-ala 1 team gitu. memang pack la. haaa, ni yang baru namenye ikhlas dalam perkerjaan. bile owner kedai tu tak berkire dengan customer die nak bagi harge murah, Allah pon tak berkire la ngan die nak bagi rezeki berlipat kali gande kat die. kan?




so? adakah anda tergolong dalam golongan yang ikhlas? renung-renung kan dan selamat beramal!


[ked's sketching]

You Might Also Like

3 Comments

  1. cite psl ikhlas berniaga ni, pernah beli nasi lemak.. nasi lemak tu mentah sangat2.. xkn la xcek dl nasi tu sebelum nk jual.. dh mcm mkn beras je.. stupid!!!

    ReplyDelete
  2. slm...mmg semua yg kita lakukn sebenarnya perlukn keikhlasan kalau x mama rasa semua keje pun x jadikn...jadi setiap apa yg kita lakukn dan buat lakuknlah dgn seiklas2nya hati disitulah nanti kita akan dpt merasainya sendiri apa ertinya keikhlasan....:)

    ReplyDelete
  3. @mizzkechique : aish..tu blom kire order murtabak ayam tapi dapat murtabak bawang jep..kan3?

    @mama maszull : btol tu..tak salah kan kalau bagi lebih sket? dapat pahala lagi ade kan?

    ReplyDelete

Feel free to drop your comments here! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SKETCH'S PATH

Daisypath Anniversary tickers