BETOL KE??

4:08:00 PM

uikss?? 

arini aku nak wujudkan 1 tagline baru iaitu, BETOL KE? dalam issue kali ni kite akan mengupas beberapa persoalan serta merungkai jawapan yang tepat untuk setiap persoalan tersebut. fuhhh~~ skematik tahap tak hengat ayat aku. huhuhu

tak de la. actually, dalam entry kali ni, aku nak tanye sket kat korang ni. betol ke, kate orang tua2, kalau kucing kite hilang dalam satu tempoh jangke mase yang lame, itu bermakne die sayangkan kite? die tak nak kite bersedih atas ape yang bakal berlaku kat die nanti. tu lah yang wek aku penah katekan kat aku dulu.

haaa, korang paham tak ape yang aku cube nak sampaikan ni?

hahahahahaha. tak pe2. tak yah cakap kat aku pon tak pe. aku nampak muke korang cam blur2 je. just admit la yang korang tak paham. bia aku explain in detail ek?

okay la, aku bagi 1 example ea. dulu, tak de la lame sangat, ade la lam 3 taon lepas kan, aku ade bele sekor kucing ni. aku saying sangat kat die. name die puteh. hah, kalau korang terer, teke la bulu die kaler ape? muahahahahaha

aku jumpe puteh ketika pulang dari skolah. hehehe. sape familiar ngan ayat tu sile angkat tangan!! kui3…

tak de la. aku jumpe puteh dulu mase banjir teruk kat Pahang, ujung taon 2007 tak silap aku. yelah, aku baru je abes spm mase tu. time tu, banjir da nak surut da. tibe2, aku terdenga suare mengiau, sayup2 je kat paye mase tu. aku pon ajak la ammar ngan anas follow aku cari suare tu. sebab aku yakin, telinge aku tak kan berbohong dan itu kompem bukan khayalan aku.

cari punye cari, aku nampak la sekor anak kucing terkandas lam paye mase tu. badan die kecik lagi. aku anggarkan umo die lam 2 bulan la kan. seb bek la air paye da surut mase tu. law tak, da tenggelam da die kot. nampaknye, Allah still sayangkan die mase tu.

kitorang pon amik la die. aku bawak balik umah, bagi die makan, minum susu. die nampak kebulor giler mase tu. kitorang kaci die mandi, buang sume kutu2 kat badan die. die nampak comel sangat mase tu.


but then, tak lame pastu aku kene gi PLKN. sayang aku tak dapat tengok die membesar. aku balik2 PLKN, die da jadi besar da. puteh same macam kucing laen. seterusnye, die melalui fasa2 penting dalam kehidupan seperti berkawan, mengatal dan akhir sekali, meninggalkan umah dalam jangke mase yang lame. oppsss, aku lupe lak nak gitaw. puteh ni kucing jantan. sebab tu la die berperangai macam tu.

mase mule puteh hilang tu, aku risau sangat. aku cari2 kat tepi hutan. kot2 la die maen2 kat situ sampai tersesat tak jumpe jalan pulang ke umah ke, hape ke kan. ade la lam 2,3 ari pastu, wek aku gitaw yang puteh ade kat umah die. wek aku kate, keadaan die teruk sangat. standard kucing baru lepas gadoh la kan. luke sane, luke sini. wek aku la yang kaci die makan. tak lame pastu, puteh balik sendiri kat umah. then, die ilang balik. kali ni, die da jarang balik umah aku. die wat umah wek aku cam hotel da. mase nak makan, datang umah die, pas makan blah. at least, tak de la aku risau sangat. aku taw gak la yang wek aku leh jage die. maybe die piker nak balik umah aku jaoh sangat kot. yela, nak rentas paye ag.
tapi, mende tu ade la lam beberape bulan je. pastu, puteh ilang wat selame2nye. aku sedih sangat mase tu. mase tu la wek bagi kate2 semangat kat aku. wek kate,

KL gangster!!
“kadang2, binatang ni, die taw orang ni sayang kat die ke tak. die pon bole rase bile ajal die sampai. die tak nak orang yang die sayang, sedih sebab die. sebab tu la, die hilang kan diri. supaya, tuan die tak taw yang die da mati dan tak bersedih dengan kematian die. die taw, kalau die mati depan tuan die, tuan die akan lagi rase tersekse dengan kematian die tu. die nak tuan die hepy, tak nak sedih2 selalu”.

tu la kate2 wek yang aku pegang sampai skang. aku tak taw puteh gi mane. kalau betol die da mati, aku doakan semoge die bahagie kat sane. tapi kalau die still idop agi, aku doakan semoge die sentiase berade dalam keadaan yang selamat.


so kak Nad, maybe betol ape yang wek saye kate tu. Chomel tak nak kak Nad bersedih sebab die. Chomel kucing yang baek. Allah pasti melindungi die. kite same2 doa yang die selamat yea kak Nad. dan andai kate, umo die takat tu je, kak Nad redhokan la pemergiannye ea. die maybe dipinjamkan sementare saje untuk kak Nad sekuarge. Be strong yea kak Nad. setiap yang jadi, ade hikmahnye.


p/s : same2 la kite doakan semoge kak Nad, yang telah kehilangan kucingnye selame 6 hari termasuklah arini, di jumpai semule. sesape yang ade terjumpe kucing yang tertera di atas, bole la PM aku ek? kejesame anda amatlah di hargai. opss, lupe nak gitaw. Chomel ni dok kat penang. so kalau korang jumpe die kat sabah serawak ke, kompem tu orang laen punye. :)

You Might Also Like

2 Comments

  1. btol kot.. kawan2 aku pown penah cakap kat aku cam tu jugak.. klaw kucing tu menghilangkan diri, maknanya dia dah nak mati n dia xmo bg kita sedih.. HUHU

    MySuaraBlog: Nasiblah Aku Kurus!

    ReplyDelete
  2. maknenye nenek aku x tpu aku la ek??hehehe

    ReplyDelete

Feel free to drop your comments here! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SKETCH'S PATH

Daisypath Anniversary tickers