KENAPE SAYE TAK NAK KEJE

5:05:00 PM




uikss?? 


and the reason is yooouuuuu.... auuuuuuuwwwwww... trime kaseyh!!! hahahaha. oppsssiiieee... termelalak pulak. amacam? sedap tak aku nyanyi. nak otograp?? malam sket! huhuhu


entry aku arini ade la kene mengene ngan lagu hoobastank yang menjadi lagu tema untuk entry kali ni. sebab ape? sebab tajuk the reason die tu. haaa, reason tu keyword die sebenanye.


FYI, aku kan baru je abes study. ade mase ag 3 bulan lebih kurang mase yang tinggal sebelum aku further study aku, insya Allah. ramai membe2 aku, yang seangkatan ngan aku, da kua cari keje part time. tak kurang jugak yang da tak nak further study tu gi cari keje gak la. bile aku mesej budak2 ni je, mesti diorang tanye, "ko wat pe je kat umah? tak keje ke?".selalunye, jawapan paling safe yang aku bagi, MALAS!! aku nak dok umah puas2. hehehe. tapi, korang tak taw. ade banyak sebab yang menyebabkan aku lagi prefer dok umah dari wat keje part time. 


(1) SEBAB AKU MALAS
* hahahhaha. ni memang tak dapat disangkal lagi la kesahihannye. aku memang seorang yang pemalas. so, dok umah memang dapat memuaskan hati aku yang pemalas ni. ahaks!


(2) ASSISTANT BERTAULIAH IBU AKU
* FYI, ibu aku seorang cikgu. part time die noreh getah petang tu lak. jadi, sebagai anak sulung yang bertanggungjawab lagi berdedikasi dalam keluarge, amatlah tidak wajar rasenye kalau aku membiarkan rumah aku tak terurus dengan keluar mencari duit poket untuk wat belanje sendiri sahaje. kan3? bayang la, kul 7.15 ibu aku da kua gi skola. balik pulak tak menentu. kalau ade aktiviti skola, lambat la die balik. dah tu, adik2 aku ammar ngan anas tu kalau balik skola nak makan ape? mane sempat ibu nak masak. basuh kain baju lagi, kemas umah ag. kalau tak before this, die basuh baju malam2, esok pagi tu die bangun awal2, masak teros untuk lunch, sidai kain baju. umah memang tak dan berkemas la. ujung minggu baru setel. kadang2 tu, penah skali aku balik selang 2 minggu, aku tengok kain baju aku 2 minggu lepas tu ade lagi kat dalam bakul, tak berlipat. mane la nak menang tangan ibu aku. aku paham. sebab tu la aku tak nak keje, nak tolong ibu manage umah ni. baik kan aku? :D


(3) JAGE NENEK AKU
*semenjak due menjak ni, kesihatan nenek aku kurang menghairahkan memberangsangkan. die da tak leh cakap lame2, pikir banyak sangat mende. nanti die cepat letih. doktor kate, die da kene minor stroke. mau tak nanges aku bulan lepas mase dapat taw nenek aku kene admitted kat hospital. ni aku balik ni, boleh la jage nenek aku. standby kalau mak sedare aku tu gi mane2 ke. aku la yang jage nenek aku kat umah. dapat juagk la berbakti pade orang tue kan? dulu, nenek aku yang jage aku, skang ni, turn aku lak jage die. sekurang2nye, aku boleh la temankan die jumpe doktor ke tiap2 minggu. (nenek aku tengah giat nak cabut gigi ni. die nak wat gigi palsu. nak sambung cucu menantu baru la katekan. muahahaha)


(4) SETELKAN FURTHER STUDY ADIK AKU, IBU AKU
* adik aku, angah tu baru je abes spm. so, sebagai akak yang dah lalu zaman tu sume, tugas2 untuk menyetelkan application die sume otometik dapat kat aku. aku lah yang nak kene pikir die nak amik kos ape la, search kolej2 yang oke la, tepon upu la, wat rayuan la. sume aku. aku dan aku. yela, anak sulung la katekannnn. untuk ibu aku pon same. aku nak kene preparekan documents die, application online untuk die. pastu nanti, bile ibu aku gi blaja nanti, sape nak jage adik2 aku? semestinye aku dan maggi!! hehehe. see, aku pikir jangke mase panjang ape. tu belom nak tolong ibu aku nak going through her first sem ni. kurang2 kalau ade aku, ade jugak tempat die nak refer ke, mintak tolong ke. ye kan? lagi pon, ammar nak upsr taon ni. kene tengok jugak budak tu. ibu kadang2 tak larat. aku la yang jadi tukang ngajo + nanye omwek die. law tak, haram nak berjalan. huhu


(5) BERPUASE DI BULAN RAMADHAN
* da di takdirkan, sekirenye aku tak keje, aku akan dapat melalui whole ramadhan kat umah aku. ssssyyyyiiiiiiioooooookkkkkkkkkkk giler!!!!!!! bayangkan la, since aku masuk form 1 sampai la skang ni, aku kire nak dekat 8 taon aku tak dapat pose full kat umah. mane taknye, merantau je dari dulu sampai skang. hehehe. kurang2 mase ni la aku nak ulang balik moment sambut ramadhan kat umah mase kecik2 dulu. bile lagi kan? sementare peluang masih ade ni. rebut la. fuhhh. masuk cite tang pose ni, teringat lak aku air katira. sedapppnnyyyeeee!!! aku da tak saba nak sambut bulan pose ni walaupon pose ganti aku tak abes ag. hekhekhek.


haaa, tu la merupakan antare sebab2 kenape aku tak nak keje mase cuti ni. so, pasni, aku tak nak denga ag la orang tanye aku kenape tak nak cari keje. weh, dok umah jadi maid pon keje ape taw! :)

You Might Also Like

0 Comments

Feel free to drop your comments here! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SKETCH'S PATH

Daisypath Anniversary tickers