ALL ABOUT TOURISM INDUSTRY

1:59:00 PM

uikss??


 yeay! bertemu lagu kite dalam rancangan, seentry bersame ked !! wooooo!! setelah beberape purnama kite tidak bersua, akhirnye blog aku kembali bernafas yea. alhamdulillah. 


oke, topic yang kite arini ialah tentang tourism industry. ngeee~~ pe mimpi lak aku tulis macam ni bhai? saje! nak bukak mate korang tentang industry kitorang.


so, aku merupakan salah sorang tourism student hasil dari didikan uitm. oke la, frankly speaking, aku dulu pon memang pandang rendah kos ni. aku accept offer pon sebab nanti pikir bole tuka kos degree nanti. well, that was a story before aku enter this industry. yela, mase tu, tourism industry mane la berkembang sangat. lagi2 pulak, kitorang 1st batch uitm dungun. mase tu memang blur giler pasal tourism ni. relatives aku tanye nanti peluang pekerjaan mane pon aku terpikirkan travel agency je. paling up pon tour guide. mase tu tak taw agi yang nak jadi tour guide pon kene ade lesen.


tu sume, cite 3 taon lepas. tapi, lepas aku terjun lam industry ni, aku tak pandang industry ni macam diorang pandang. aku pandang die sebagai 1 peluang/industry yang rakyat malaysia kurang amik berat/amik taw, tapi berpotensi untuk dimajukan. Dato' Seri Ng Yen Yen, menteri pelancongan malaysia baru2 ni ade mengatekan bahawa industri pelancongan di malaysia ni merupakan penyumbang ke 5 dalam terbesar dalam sektor ekonomi negare. bayangkan lah!


aku kekadang malas nak jumpe kawan2 lame aku balik. for sure diorang akan tanye, skang blaja ape? hah? tourism? ko nak keje ape nanti? bukan susah ke nak dapat keje? my dearest fren, please la. masing2 educated aku rase. bukak sket minda korang tu. 3 taon aku amik diploma. macam subjek aku amik kot. bukan based on tourism semate2. aku pon blaja econ la. math, entrepreneur, account, banyak ag. aku blaja pasal transport, ticketing, CRS, tour guiding skills, customer service, hah, ko ade? aku blaja gak pasal system abacus. hah, korang penah taw ape mende tu? tak taw lettew. huhuhuhu


dulu, nenek aku penah gak tanye, kenape amik kos ni? amik la account. da berbuih mulut aku cakap account tu susah. agpon, aku mane ade basic. pastu aku cakap balik, "wek, kalau sume orang nak jadi accountant, engineer, doctor, sape yang nak jadi tukang masak? tukang sapu sampah? bukak kedai runcit? ". kan3? setuju tak ngan aku?


yea. memang angan2 kene tinggi mase blaja kat skolah dulu. sebab nak bagi kite berusaha tinggi untuk dapat placement terbaik dalam u nanti. tapi, kene la based on result jugak la. kalau addmath ngan ED(engineering drawing) ko pon dapat c, cukup2 credit je, tak payah la nak amik engineering. same jugak kalau tak minat math cam aku ni. lupekan jela.


think out of the box. macam aku. aku minat art, tapi aku amik tourism. aku bole ape apply art sense lam tourism. the art of designing the brochures, art gak kan? art of writting an article about the interesting places in malaysia, still art kan? so, mission aku pasni ialah untuk combine art and tourism together in the same line. yeay! am i still an artist? of course la. hahahahhaa


oke la, sebenanye panjang ag aku nak tulis. tapi memandangkan adik aku da beratur tunggu turn nak men GTA at lappy aku of course, aku stop dulu la.


as the conclusion, parents, please let your children to choose what type of field they want to go. rezeki ade kat mane2 je. tak kire ape2 kos sekalipon. betol kan? your job are to support them as long as you can. 

digital word sketching by ked

You Might Also Like

7 Comments

  1. aku setuju 110% ngan ko...
    selalu orang pandang rendah jep kat kita...
    aku pun penanh kena ngan sowg pak cik teksi...dy kata adik amek tourism keje nanti jadi penyambut tetamu je la...

    ReplyDelete
  2. Bagi aku la kan, tourism ni ada banyak peluang pekerjaan kat Malaysia sebab Malaysia antara negara yang digemari pelancong. ;)

    MySuaraBlog: Interview Kerja

    ReplyDelete
  3. zwan sabri:yes u r rite....
    chaiyok2 4 all tourism student(cakap tok diri sendiri sekali)

    ReplyDelete
  4. zwan : yeah!! you're rite!!

    ada : let's together develope our unique industry!!

    ReplyDelete
  5. boy:orite..kita develope together-gether

    ReplyDelete
  6. ya betul.. POP setuju sangat3...ehhehe

    ReplyDelete
  7. saya pon budak tourism! dari kecik minat! lantak laa apa org nak ckap. pikiran xbape nak bkembang. sempit!

    ReplyDelete

Feel free to drop your comments here! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SKETCH'S PATH

Daisypath Anniversary tickers